четвртак, 12. јануар 2017.

Биланс смрти у свету филма 2016. године

Много се фаме створило око славних личности које су напустиле планету у протеклој години, те су многи олако почели да је проглашавају за "најгору икад" што се тога тиче. Такве тврдње се веома олако изричу, мада би она имала некакво утемељење ако би се искључиво животи познатих личности убрајали међу битне (свакако је било и раније тешких година које нису адекватно испраћене због неразвијености масовних медија). Протекла година је била неоспорно тешка за селебритије, али се за већину људи тежина године везује за одлазак тек неколико имена која су највећи мејнстрим. Углавном се не зна ни половина битних имена која су отишла, нити по чему су позната. То ће овај текст покушати да исправи, а сасвим је могуће да ћу и ја неког заборавити, колико год покушавао да испоштујем све. Такође, можда ће неки читалац неко име које ћу изоставити, не сматрајући га довољно великим за прву лигу, сматрати битнијим од неког које се нашло на листи. Стога је цела ова црна хроника потпуно субјективна.

VILMOS ZSIGMOND (1930) - Мађарски директор фотографије, задужен за филмове попут "Слика" и "Дугог растанка" Роберта Алтмана, "Ослобађања" Џона Бормана, "Опсесије" Брајана Де Палме, Спилбергових "Блиских сусрета треће врсте", "Ловца на јелене" и "Врата раја" Мајкла Ћимина, те Милерових "Вештица из Иствика". Деведесетих радио на филмовима "Маверик", "Чувар прелаза", "Атентатори", а касније на новим филмовима Вудија Алена.
FRANK ARMITAGE (1924) - Аниматор Дизнијевих филмова, између осталих "Мазе и Луње", "Петра Пана", "Књиге о џунгли" и "Мери Попинс".
MICHEL GALABRU (1922) - Француски глумац који у својих 250 филмова има сарадње са именима попут Жан-Лик Годара, Косте Гавраса, Бертрана Блијеа и Лика Бесона. Ипак, можда је најпознатији по учешћу у серијалу о жандару Крушоу, тик уз Луја Де Фина.
DAVID BOWIE (1947) - Нећу се фокусирати на његову музичку каријеру, која би морала да буде позната свакоме ко жели да зна ишта о музици, већ само битне филмске улоге. Важнији филмови - Човек који је пао на Земљу, Глад, Жутобради, Лавиринт, Одлазак у ноћ, Последње Христово искушење, Ватро ходај са мном, Престиж (Никола Тесла).
ALAN RICKMAN (1946) - Британски глумац који је запалио екран улогом Ханса Грубера у "Умри мушки", а потом се појавио са успехом у филмовима "Разум и осећајност", "Јудин пољубац", "Догма", "Галактички поход", "Уствари љубав", "Парфем", "Свини Тод", те Хари Потер франшиза, после које му се нетачно приписивао чувени "Always" цитат.
ETTORE SCOLA (1931) - Један од најпознатијих италијанских редитеља друге половине двадесетог века, аутор филмова "Ружни, прљави, зли", "Љубомора на италијански начин", "Посебан дан", "Вечера", "Љубавна страст" и многи други.
ABE VIGODA (1921) - Непревазиђени Сал Тесио из "Кума", познат још по филмовима "Џо против вулкана", "Шугар Хил", "Гле, ко то говори", "Трка Кенонбол 2", те серија "Барни Милер". Ипак, Тесио ће му увек остати лична карта.
FRANK FINLAY (1926) - Велики британски глумац који је избио у први план номинацијом за споредни Оскар у Оливијеовом "Отелу", а онда су дошли филмови "Пецарошеве ципеле", "У ђавољем врту", "Шафт у Африци", "Три мускетара", "Дивље гуске", "Пијаниста". Наравно, одлична позоришна каријера се такође подразумева.
GEORGE GAYNES (1917) - Глумац најпознатији по улози команданта Ласарда у свим филмовима "Полицијске академије". Играо је и у "Тутси" Сиднија Полака, Луј Маловој адаптацији "Ујка Вање", те филмовима "Ратом против истине" и Милеровом "Искушењу".
ANDRZEJ ZULAWSKI (1940) - Контроверзни пољски редитељ који се са правом може сврстати међу особеније припаднике бранше, најблаже речено. Артистички, тешки, насилни филмови који нису за свакога су му трејдмарк. Филмови: "Опседнутост", "Трећи део ноћи", "Ђаво", "Најважнија ствар: љубав", "Плава ноћ". Осим тога, направио је дете Софи Марсо, за то посебно поштовање мајстору.
DOUGLAS SLOCOMBE (1913) - Директор фотографије који је почео каријеру у познатим британским насловима продуцентске куће "Илинг", да би касније радио на филмовима "Бал вампира", "Зимски лав", "Посао у Италији", "Исус Христ суперстар", "Велики Гетсби", те трилогија "Индијана Џонс", без оног абортуса са ванземаљцима, наравно.
TONY BURTON (1938) - Поред улоге Дјука у "Роки" франшизи, по чему је најпознатији, играо је и у Карпентеровом "Нападу на полицијску станицу број 13", Кјубриковом "Исијавању", те у филму блексплоатације "Црни кум" и "Куки" Стивена Спилберга.
GEORGE KENNEDY (1925) - Оскаровац чија је каријера трајала преко пола века. Појавио се у читавом низу добрих и одличних филмских остварења, као што су "Шарада", "Усамљени су храбри", "Пст, слатка Шарлота", "Илузија", "Синови Кети Елдер", "12 жигосаних", "Неукротиви Лук", "Бостонски давитељ", "Калибар 20 за специјалисту", "Смрт на Нилу".
ДРАГАН НИКОЛИЋ (1943) - Надам се да Гагу, шмекера са Црвеног крста, не треба посебно представљати, као ни његову важност за нашу кинематографију и позориште. Све што кажем о томе преко оног што се већ зна било би сувишно. Била је част гледати га.
RICHARD BRADFORD (1934) - Махом је (увек) ефектно играо епизодисте. Филмови "Пут на југ", "Нестали", "Пут за Баунтифул", "Несаломиви", "Диксино срце", "Унутрашња контрола", "Чувар прелаза", "Комора", "Гангстери".
МАРИНКО МАЏГАЉ (1978) - Нажалост, није успео ни изблиза да се искаже, поготово на филму, а на телевизији ће вероватно остати упамћен по Црном Груји и Шотриним серијама. Каква штета.
PATTY DUKE (1946) - Имала је улоге у "Долини лутака", "Ја, Натали" и романси "Прелудијум за пољубац" са Мег Рајан, као и у огромној гомили серија, али њена лична карта и улога која ју је обележила заувек остаје Хелен Келер у "Чудотворцу" Артура Пена. Заслужен Оскар.
DORIS ROBERTS (1925) - Изузетна глумица позната по трилерима и комедијама шездесетих и седамдесетих година, која је ипак највећу славу стекла улогом Мари Барон у серији "Сви воле Рејмонда".
GUY HAMILTON (1922) - Познати британски редитељ, између осталог одговоран за класике "Инспектор зове", "Ђаволов ученик", "Сахрана у Берлину", "Битка за Британију" и "Зло под Сунцем", али је можда најпознатији по режирању четири филма о Џејмсу Бонду и то "Голдфингер", "Дијаманти су вечни", "Живи и пусти друге да умру" и "Човек са златним пиштољем".
PRINCE (1958) - Иако је много познатији као музичар, имао је улоге у филмовима "Пурпурна киша" Алберта Мањолија, те још три промотивна која је сам режирао.
MADELEINE LEBEAU (1923) - Француска глумица најпознатија по улогама у класицима "Казабланка" и "Осам и по". Остали филмови "Заустави зору", "Џентлмен Џим", "Париз још пева", "Златни кавез", "Парижанка".
ВЕЛИМИР БАТА ЖИВОЈИНОВИЋ (1933) - Мислим да је име довољно. Институција.
BURT KWOUK (1930) - Много је улога иза њега, али најчувенији је Кејто из "Пинк Пантера".
ЂОРЂЕ ЈЕЛИСИЋ (1925) - Велики српски глумац за кога вероватно многи млађи и не знају да је постојао. У резимеу му је већина битних ТВ драма и серија Телевизије Београд. Филмови: Поп Ћира и поп Спира, Последњи дан, Сам, Квар, Шеста брзина, Црни бисери, Операција Београд.
GIORGIO ALBERTAZZI (1923) - Италијански глумац и певач, експлодирао у "Последњем лету у Мариенбаду" Алана Ренеа, а појављивао се у класицима попут "Млетачког трговца", "Белих ноћи" и серијама "Идиот" и "Џекил". Остали филмови "Убиство Троцког", "Једном годишње сваке године" и "Знак пандура".
PETER SHAFFER (1926) - Признати драмски писац, одговоран за комаде "Вежба са пет прстију", "Краљевски лов на Сунце", "Еквус" и "Амадеус". Сви поменути су преточени у успешне филмске адаптације.
МИЛОРАД МАНДИЋ МАНДА (1961) - Нема потребе превише причати о доприносу овог човека нашем детињству и животу уопште. Још један ненадокнадив губитак.
BUD SPENCER (1929) - Италијански глумац повеликих габарита кога смо навикли да гледамо у вестернима (махом са Теренсом Хилом) и детективским филмовима, нарочито га наша публика памти као Џека Костела званог Екстраларџ. Иначе, бивши пливач олимпијац.
ROBIN HARDY (1929) - Режисер и писац који у филмографији нема много наслова, али има мало ремек-дело британског хорора, "Човек од прућа" (1973), а то је сасвим довољно. 
MICHAEL CIMINO (1939) - Режисер одговоран за "Ловца на јелене", "Врата раја", "Годину змаја", "Калибар 20 за специјалисту", те римејк "Часова очаја".
ABBAS KIAROSTAMI (1940) - Вероватно највећи ирански редитељ свих времена (само га Асгар Фархади можда престигне), познат по јединственом стилу и тематици.
HECTOR BABENCO (1946) - Врсни бразилски редитељ, познат по насловима "Пишоте" и "Карандиру", а у Холивуду "Пољубац жене паука" и "Челични коров". 
GARRY MARSHALL (1934) - Људи откидају на офуцаног плејбоја и курву из "Згодне жене", али ако хоћете праве драгуље из опуса овог редитеља, гледајте "Преко палубе" и "Френки и Џони".
MARNI NIXON (1930) - Вероватно најпознатија певачица класичног филма, која је мењала многе звезде кад је требало да пусте глас, укључујући Одри Хепберн у "Моја драга госпођице" и Дебру Кар у "Афери за сећање".
KENNY BAKER (1934) - Глумац патуљак који се прославио улогом Р2Д2 у франшизи "Ратова звезда".
ARTHUR HILLER (1923) - Режисер заслужан за филмове "Болница", "Љубавна прича", "Не видим и не чујем зло", "Дошљаци", "Човек у стакленом звону" и многе друге.
STEVEN HILL (1922) - Феноменални глумац који је ретко играо главне улоге, али је био одличан где год се појави. Између осталог, био је у "Дете чека", "Танка нит", "Очевидац", "Наставници", "Горушица", "Трчање у празно", "Фирма". Био је и у главној екипи оригиналне серије "Немогућа мисија".
GENE WILDER (1933) - Непревазиђени комичар, оригинални Вили Вонка и глумац непогрешивог тајминга. Поред сјајне филмографије, такође је имао и одличну позоришну каријеру. Са великог платна, под обавезно су и наслови "Продуценти", "Млади Франкенштајн", "Жена у црвеном", "Ужарена седла", "Потпуно луди" и поменути "Не видим и не чујем зло".
JON POLITO (1950) - Свима познати дебели ћелави геј, прославио се као Кросети у "Одељењу за убиства" и улогама код браће Коен.
CURTIS HANSON (1945) - Редитељ, одговоран између осталог за "Поверљиво из Л.А.", "Златне момке" и "8 миља".
ANDRZEJ WAJDA (1926) - Једно од најзначајнијих имена европске кинематографије у другој половини 20. века, нарочито шездесетих и седамдесетих година. 
ROBERT VAUGHN (1932) - Последњи од седморице величанствених, који се још истакао и у филмовима "Млади Филаделфијци" и "Булит", као и серији "The Man from U.N.C.L.E."
LUPITA TOVAR (1910) - Мексичка глумица, најпознатија по учешћу у шпанским римејковима класичних филмова, укључујући "Дракулу", а и по томе што је највероватније доскора била најстарија жива глумица - завршила је живот у сто шестој.
PETER VAUGHAN (1923) - Рафинирани британски глумац који је поред неколико деценија у позоришту стигао и да се појави у многим важним насловима, попут "Пси од сламе", "Чаробни фрулаш", "Дивљи Месија", "Временски бандити", "Жена француског поручника", "Бразил", "Остаци дана", "Искушење", "Легенда о пијанисти на океану". Млађа публика га памти као мештра Емона Таргарјена.
ZSA ZSA GABOR (1917) - Мађарски секс симбол златног доба Холивуда, нажалост неискоришћеног потенцијала и познатија по великом броју мужева. За пар недеља јој се није дало да напуни стотку.
CARRIE FISHER (1956) - Наравно, цео свет је зна као принцезу Леју, али се такође појављивала у "Шампону", "Хани и њеним сестрама", "Састанку са смрћу", "Кад је Хари срео Сели", "Не тупи Фреде", "Куки", "Вриску 3" и тако даље.
DEBBIE REYNOLDS (1932) - Умрла од туге за ћерком, дан касније. Експлодирала је још као тинејџерка у "Певајмо на киши", а појавила се у још осамдесетак филмова и серија и била активна до смрти. За Оскара номинована за филм "Неуништива Моли Браун", а номинована и за пет Златних глобуса, као и за Еми.  

Они које сам заборавио нека опросте, а да завршимо на бољи начин, подсетићу да су прошле године две живе холивудске легенде, Оливија Де Хавиланд и Кирк Даглас, напуниле сто година. Надајмо се да ће ова бити благонаклонија кад је црна књига у питању.

Нема коментара:

Постави коментар